InterviewCaelian2018

Uitgeverij Eigenzinnig interviewde mij over mijn recent verschenen boek "Caelian":

Wie is Latoya? 

Ik ben geboren en getogen in Sittard en toen ik met 21 jaar mijn studie als vertaler succesvol had afgesloten, ben ik naar het westen verhuisd om te gaan samenwonen met mijn toenmalige vriend en huidige man André. Ik ben goedlachs, eerlijk, loyaal en naar horen zeggen grappig. Ik zie mijzelf als iemand die gezegend is met veel talenten, waar ik ook heel dankbaar voor en trots op ben.

Wat doe je naast schrijven? 

Ik heb een vaste fulltimebaan bij een Duits vertaalbureau, waar ik vanuit het Engels en Duits en ook naar het Engels vertaal. Dat kan ik lekker vanuit huis doen. Daarnaast heb ik nog een heleboel andere hobby’s, zoals lezen, tekenen & schilderen (ik teken vaak de karakters en settings uit mijn boeken), zingen en gitaar en piano spelen, koken & bakken, en lange wandelingen maken, vooral in bossen en bergen. Ik hou ook erg veel van sport. Zelf doe ik aan tennis, badminton, squash, fitness en hardlopen.

Schreef je als kind al veel? 

Ja, het begon op de basisschool al. Vanaf de middelbare begonnen de verhalen wat beter vorm te krijgen en op mijn 16e stuurde ik mijn eerste roman naar een uitgever. Ik was toen denk ik nog te jong en onervaren met schrijven, maar de reactie die ik kreeg was wel ontzettend positief: ze zagen potentie. Dat heeft mij mede aangespoord verder te schrijven. Niet dat ik ooit anders had gekund.

Wat voor boeken lees je zelf graag? 

Ik probeer zoveel mogelijk te kopen van auteurs van Nederlandse bodem, maar klassiekers zoals Tolkien, King en Virginia Andrews vind ik ook geweldig. Ook series van films die in de bios komen. Fantasy is mijn favoriete genre, ook met schrijven overigens.

Waarom heb je over dit onderwerp geschreven? 

Ik wilde al heel erg lang een verhaal over Peter Pan schrijven, want het is een van mijn favoriete sprookjes. En dan over een volwassen versie van hem, ergens verlaten op een onbekende planeet. Ik wilde het zo geliefde verhaal nieuw leven in blazen in een modern jasje. Mijn liefde voor SF (met name Star Wars en Star Trek) kon ik daar mooi mee combineren.
Ondanks dat ik al heel veel wist van Peter Pan heb ik voor alle zekerheid nog wel even het oorspronkelijke verhaal van Barrie gelezen, zodat ik mijn feiten goed had. Nog een keertje naar de Disney-film kijken kon uiteraard ook geen kwaad 😉

Het je meer boeken geschreven en zo ja: welke? 

Het begon allemaal met mijn “Yougian”-trilogie. Deel 1 daarvan, “Het nest van de Harpij”, gaat over een jong meisje genaamd Allyn, dat de laatste afstammelinge is van een ras dat uit de eeuwenoude Harpijen is voortgekomen. Daarmee bedoel ik niet de roofvogel, maar het mythologische wezen dat half vogel half mens is.

Mijn vierde boek heet “De slang in het paradijs”. Dat is een roman, geen fantasy. Het boek heeft erotische, waargebeurde en thrillerelementen. Het gaat over incest en de moorddadige praktijken van een satanssekte.

Daarna kwam “Caelian” uit en bijna tegelijkertijd “Indigo”. “Indigo” gaat over een meisje dat worstelt met biseksuele gevoelens en een vader heeft die aan automutilatie lijdt.

Hoe lang heb je aan dit boek geschreven? 

Ik denk vanaf het moment dat ik het plot goed en wel op papier had, dat ik er niet langer dan 3 maanden over heb gedaan om het boek te schrijven. Let wel, ik heb niet elke dag geschreven, omdat ik natuurlijk ook nog andere verplichtingen heb, maar om en nabij zal het 3 maanden zijn geweest.

Komt er een vervolg? 

Ik heb wel een idee voor een vervolg, dus wie weet 😉

Hoe verzin je nou zo´n verhaal? 

Het is vaak een idee dat in mij op komt, maar soms zijn het ook dingen waar je over hoort of die met jezelf gebeuren. “De slang in het paradijs” is gebaseerd op dingen die in mijn leven of om me heen zijn gebeurd en die ik op heb geschreven omdat ze indruk op me hebben gemaakt. Zo zijn de satansmissen die ik erin beschrijf echt gebeurd in de buurt waar ik geboren ben. Het mooie van fantasy is dan weer, dat je zoveel kanten op kunt, dat je je eigen wezens en werelden kunt creëren. Dan kun je pas echt goed gebruikmaken van je fantasie.

En als je begint te schrijven, maak je dan eerst een opzet of begin je gewoon? 

Vroeger had ik een idee en begon ik gewoon te schrijven. Tegenwoordig wil ik mijn plot in grote lijnen in ieder geval papier hebben, ik heb gemerkt dat dat toch beter werkt. De magie van schrijven vind ik altijd, dat je een verhaal nog zo mooi vooraf op papier kunt zetten, en dan toch heel vaak op punten komt die je op dat moment opeens volkomen anders schrijft. Hoe vaak ik niet in de vaste overtuiging was dat een karakter het einde van het boek zou halen en dan toch opeens vlak voor het einde nog sneuvelde …

En dan, heel belangrijk: heb je goede raad voor beginnende schrijvers? 

Zorg dat je je droom achternagaat. Het is in deze boekenwereld van tegenwoordig erg zwaar als je zoveel afwijzingen van uitgevers krijgt, maar als jij het gevoel hebt dat je iets met schrijven moet doen, dat je niet meer zonder kunt en dat dit jouw passie is, blijf volhouden en ga er gewoon voor. Tegenwoordig zijn er een heleboel wat kleinere uitgevers, die onervaren debutanten graag een handje helpen. Sommige vragen daarvoor een bijdrage – dat heb ik voor mijn allereerste boek ook gehad. Het is aan jou om te kiezen of je dat geld daarvoor wilt betalen of verder wilt zoeken en hopen op een wat grotere jongen. Feit is dat het erg moeilijk is bij de grotere uitgeverijen terecht te komen, ik heb zelf bij eentje gewerkt en ik weet hoeveel manuscripten ze per dag binnen krijgen. Vaak wordt alleen de eerste bladzijde gelezen en als ze die al niks vinden, nemen ze de moeite niet verder te lezen. Dat betekent niet dat jouw boek niet goed is, vergeet dat nooit! Het kan namelijk ook gewoon zijn dat jouw boek niet bij het genre van die uitgever past. Daarom is wat research vooraf altijd wel een goed idee.

Ook heel belangrijk zijn proeflezers. Iedereen kan een boek lezen en zijn of haar mening geven, zorg er dus voor dat je wat professionelere mensen aan de haak slaat, die dit dagelijks doen en ook heel kritisch naar je boek kunnen en willen kijken. Wat die mensen vaak uit boeken halen, daar leer je al heel veel van.

In ieder geval: laat je niet ontmoedigen en geloof in jezelf!

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Mireille Muls | Antwoord 27.11.2018 20:00

heel mooi interview!!

Latoya 29.11.2018 10:22

Dankjewel!!!

Renneke Bogerd | Antwoord 27.11.2018 19:10

Ik zou me graag willen aanbieden om proeflezer te worden, heb zeeën van tijd daar ik chronische pijnen heb en lezen mijn lust en leven is en maakt me gelukkig

Latoya 29.11.2018 10:22

Ik zal u in het achterhoofd houden!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

27.10 | 11:07

Hallo
Hoop bij jullie is alles gezond

...
23.10 | 19:04

Hi Sara! Nee, misschien dat ze ooit opnieuw verschijnen als e-books. Ik heb andere boeken geschreven, Caelian en Gebroken adem. Dankjewel hoor!!

...
20.10 | 22:00

ik heb ze alle 3 gelezen wow het was zo mooi gaan er nog meer boeken komen van Yougian? i love it

...
01.10 | 17:36

Wat ontzettend leuk bedankt!!

...
Je vindt deze pagina leuk